Πληροφορίες

Το νοτιότερο νησί του δωδεκανησιακού συμπλέγματος, η Κάσος, βρίσκεται ανάμεσα στην Κάρπαθο και τη Κρήτη. Είναι ένα νησί ορεινό και τραχύ με βραχώδεις ακτές που φιλοξενούν λιγοστές αμμουδερές παραλίες. Γύρω από τα παράλια του εμφανίζονται συστάδες βραχονησίδων, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η Αρμάθια χάρις στο μέγεθος και τις μοναδικές της παραλίες.

Στο άγριο και αφιλόξενο τοπίο της Κάσου χαρίζουν, όμως, ζεστασιά τα έργα των ανθρώπων της. Πέντε όμορφα χωριά, το Φρυ, λιμάνι και πρωτεύουσα του νησιού, η Αγία Μαρίνα, το Πόλι, το Αρβανιτοχώρι και η Παναγία με το επίνειο της Εμπορειό, φιλοξενούν τους περίπου χίλιους κατοίκους. Μικρά λευκά σπίτια, αρχοντικά καπετανόσπιτα, πλακόστρωτα σοκάκια και φροντισμένες αυλές συνθέτουν την εικόνα των οικισμών. Οι λιτές όψεις των κατοικιών κρύβουν στο εσωτερικό τους μοναδικό πλούτο, με περίτεχνα έπιπλα, σκεύη, διακοσμητικά αντικείμενα και υφαντά, έργα των ντόπιων γυναικών ή φερμένα από όλες τις γωνιές του κόσμου από τους ναυτικούς άντρες τους. Η Κάσος, άλλωστε, έχει μεγάλη ναυτική ιστορία και παράδοση στην ναυπηγική, ασχολίες που έφεραν μεγάλη ευημερία στο νησί τους περασμένους αιώνες.

Σήμερα η Κάσος μπαίνει δειλά δειλά στον τουριστικό χάρτη του Αιγαίου. Είναι ο ιδανικός προορισμός για όσους ψάχνουν μια απόδραση από την καθημερινότητα, τη γνωριμία με ιδιαίτερους ανθρώπους και τον διαφορετικό τρόπο ζωής τους. Η αναλλοίωτη φυσιογνωμία του τόπου με τις ζωντανές παραδόσεις θα σας γοητεύσει και θα σας αναζωογονήσει.

Πρόσβαση

  • Η Κάσος είναι άλλο ένα μικρό νησί με πρόβλημα στην πρόσβαση, καθώς αν ταξιδέψετε από Πειραιά θα αναγκαστείτε να κάνετε αρκετές στάσεις μέχρι να φτάσετε στον προορισμό σας και το ταξίδι να διαρκεί από 15 μέχρι 22 ώρες. Το νησί όμως συνδέεται με τα λιμάνια της Ρόδου, της Καρπάθου αλλά και της Σητείας και τους καλοκαιρινούς μήνες η σύνδεση είναι αρκετά συχνή. 
  • Το νησί διαθέτει επίσης ένα μικρό αεροδρόμιο που συνδέει την Κάσο με τα αεροδρόμια Ρόδου, Καρπάθου και Σητείας, με τις πτήσεις να διαρκούν από μισή μέχρι μια ώρα.